Άρθρα
Επίσκεψη σε έναν Διαιτολόγο

της Ιουλίας Ροδάκη

Ό λοι μας λίγο πολύ, κάποια στιγμή στη ζωή μας, έχουμε επισκεφθεί ένα Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, ή έστω, έχουμε ακούσει τι μπορεί να μας προσφέρει μία επίσκεψη σε αυτόν. Άλλοι μιλάνε για τα θετικά και άλλοι για τα αρνητικά αυτής της επίσκεψης. Όμως τι πραγματικά ισχύει;
Παρακάτω, θα σας παρουσιάσω το ΄΄τι πιστεύεται vs τι ισχύει΄΄ στο επάγγελμα που ασκώ και αγαπώ πολύ : στη Διαιτολογία – Διατροφολογία φυσικά!

Ζύγιση – Μέτρηση

Τι πιστεύεται : Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφεύγουν τη ζύγιση, από φόβο, ντροπή ή και τα δύο. Δεν επιθυμούν να γνωρίζουν το νούμερο που θα δείξει η ζυγαριά, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αμηχανία για το τι θα δείξει η ζυγαριά, η άρνηση για μέτρηση και η απογοήτευση, πολλές φορές, για αυτό που θα αντικρίσουν. Ο κόσμος δυστυχώς πιστεύει ότι όλα κρίνονται από ένα νούμερο!
Τι ισχύει : Το νούμερο της ζυγαριάς είναι απλά ένα νούμερο και τίποτα άλλο! Αυτό που ένας Διαιτολόγος ζητά από μία ζύγιση – μέτρηση είναι τι υπάρχει πίσω από αυτό το νούμερο. Η λιπομέτρηση είναι η διαδικασία που τον βοηθάει να μεταφράσει αυτό το νούμερο σε αυτά που πραγματικά πρέπει να στοχεύσει προς βελτίωση : το ποσοστό λίπους, το ποσοστό της μυϊκής μάζας, τα υγρά του σώματος.

Το πρόγραμμα διατροφής

Τι πιστεύεται : Πόσες φορές έχετε ακούσει ή έχετε πει τη φράση ΄΄Θα πάω στο διαιτολόγο να μου δώσει μία δίαιτα για να…΄΄. Αυτό συμβαίνει γιατί επικρατεί η πεποίθηση ότι θα πάρετε ένα χαρτί, θα το βάλετε στο ψυγείο σας και θα το ακολουθήσετε μέχρι να πετύχετε αυτό που έχετε ως στόχο εκείνο το χρονικό διάστημα. Φυσικά κάθε προσπάθεια που ξεκινάει έτσι δεν φέρνει καρπούς…Η παραπάνω φράση είναι σίγουρο ότι θα επαναληφθεί.
Τι ισχύει : Ο διαιτολόγος ΔΕΝ είναι το χαρτί του ψυγείου! Για να σας δοθεί το διατροφικό πλάνο, έχετε ήδη κάνει μία πρώτη συνεδρία όπου έχει καταγραφεί ένα πλήρες ιστορικό σας(ιατρικό και διατροφικό), έχετε μιλήσει για τις συνήθειες σας και αυτά που πιστεύετε ότι κάνετε λάθος, γι αυτό και χρειάζεστε καθοδήγηση, έχετε κάνει τη λιπομέτρησή σας και σχεδιάζετε μαζί με το διαιτολόγο, το πλάνο και τους στόχους που θα ακολουθήσετε. Σε κάθε επόμενη συνεδρία βλέπετε την πρόοδο μαζί, συζητάτε τι πήγε καλά και τι όχι, κάνετε νέα μέτρηση, θέτετε νέους στόχους και συνεχίζετε παρέα μέχρι να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος.

Το “ταξίδι” προς το στόχο

Τι πιστεύεται : Σίγουρα σας έχει περάσει από το μυαλό ή ακόμα το έχετε κάνει πράξη, ότι για να πετύχετε ένα στόχο που σχετίζεται με το βάρος σας πρέπει να στερηθείτε αγαπημένα τρόφιμα, εξόδους, γιορτές, να ξεκινήσετε κάποιο είδος γυμναστικής, να ζορίσετε τον εαυτό σας να κάνει πράγματα πέρα από την θέληση σας ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ. Το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές είναι να ξεκινάτε δυναμικά και στη συνέχεια να καταλήγετε εκεί που ξεκινήσατε ή χειρότερα.
Τι ισχύει : Για αρχή, αν ξεκινάτε κάτι γιατί πρέπει, καλύτερα να μην το ξεκινήσετε καθόλου. Ο καταναγκασμός δεν είναι υγεία! Αν, από την άλλη, είστε συνειδητά αποφασισμένοι για κάποια αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες και ψάχνετε ΄΄συνένοχο στο έγκλημα΄΄, είμαι σίγουρη ότι οποιοσδήποτε συνάδελφος θα χαιρόταν να σας βοηθήσει να πετύχετε το στόχο σας. Εγώ θα χαιρόμουν σίγουρα! Ο διαιτολόγος είναι εδώ για να σας καθοδηγήσει, να σας μάθει να ακούτε και να αγαπάτε το σώμα σας, να σας σηκώσει όταν και αν ΄΄πέσετε΄΄, να σας διδάξει τι θα πει τροφή και τι μπορείτε να κάνετε με αυτή προς όφελός σας. Δεν είναι ο ΄΄μπαμπούλας΄΄ που θα σας βάλει να κάνετε κάτι πέρα από τη θέληση σας. Ο ρόλος του είναι να προάγει την υγεία σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αν λοιπόν πήρατε την απόφαση για μία διατροφική αλλαγή, επισκεφθείτε έναν πιστοποιημένο Διαιτολόγο – Διατροφολόγο και ξεκινήστε παρέα, βήμα βήμα το ΄΄ταξίδι΄΄ για να πετύχετε το στόχο σας.

Share This