της Ιουλίας Ροδάκη
M ας έρχεται από την οικογένεια των Κραμβοειδών (Σταυρανθών) μαζί με το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα γογγύλια, το ρεπάνι και το Bok Choy (λάχανο Κίνας). Είναι λαχανικό ψυχρής εποχής (φθινόπωρο – χειμώνας) και είναι γνωστό από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ιταλία. Broccolo (πληθυντικός της λέξεις Broccoli), στα ιταλικά σημαίνει ‘’η ανθισμένη κορυφή ενός λάχανου’’.
Σε συζήτηση που είχα παλαιότερα, κάποιος το είχε αποκαλέσει ‘’δεντράκι’’ και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Εγώ θα το αποκαλούσα το ‘’δεντράκι της ζωής’’!
Πλούσιο σε θειούχα αμινοξέα (κυστεΐνη και μεθειονίνη) και μεταλλικά στοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο), καθώς και διαιτητικές (φυτικές) ίνες συμβάλει στην πρόληψη πολλών τύπων καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, την αρτηριακή πίεση, το διαβήτη, την παχυσαρκία.
Πλούσιο, επίσης, σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α (καροτενοειδή), βιταμίνη Κ, ασβέστιο, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες συμβάλει στην βελτίωση της υγείας των οστών, την αντιγήρανση και τη βελτιωμένη πέψη και φυσική αποτοξίνωση.
Μία κούπα ψιλοκομμένο, ωμό μπρόκολο (περίπου 91g) περιέχει :
• 31 θερμίδες
• 0 γραμμάρια λίπους
• 6 γραμμάρια υδατανθράκων (μεταξύ των οποίων 2g ζάχαρης και 2g φ.ινών) και
• 3 γραμμάρια πρωτεΐνης
Μία μόνο κούπα μπρόκολο είναι αρκετή για να καλύψουμε το 100% της καθημερινής μας ανάγκης σε βιταμίνη C και βιταμίνη Κ.
Βρασμένο στον ατμό διατηρούνται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του. Παρ’ όλα αυτά το συναντάμε με διάφορους τρόπους μαγειρέματος, ως συνοδευτικό στη σαλάτα, ως ορεκτικό σε διάφορα ογκρατέν και ως το κύριο συστατικό σε κυρίως πιάτα στην διεθνή κουζίνα.
Tip: Αν είστε από τους λάτρεις του μπρόκολου, δοκιμάστε το, ψητό στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο, παρέα με άλλα λαχανικά και πρωτεΐνη της επιλογής σας (κοτόπουλο, σολομό κλπ). Γίνεται λίγο al dente, είναι όμως πολύ νόστιμο και δίνει την οσμή που δίνει αν το βράσετε.