Άρθρα
Συμβουλές για να διατηρήσει ένα παιδί το επιθυμητό σωματικό βάρος

της Ιουλίας Ροδάκη

Όταν μιλάμε για τη διατροφή και την εκγύμναση ενός παιδιού, ο ρόλος του γονέα είναι ο ίδιος ανεξάρτητα από το βάρος του παιδιού του. Ένα υγιές παιδικό βάρος είναι κάτι περισσότερο από έναν αριθμό. Έχει να κάνει με υγιείς συμπεριφορές, όπως το να απολαμβάνει ποικιλία τροφών και να ασχολείται με δραστηριότητες δύναμης, ευλυγισίας και αντοχής.

Η δίαιτα δεν είναι η λύση! Μπορεί να κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό. Έρευνες δείχνουν ότι παιδιά που κάνουν δίαιτα τείνουν να έχουν αυξημένο σωματικό βάρος σε σχέση με παιδιά που δεν στερούνται. Τα παιδιά αυτά, επίσης, παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια διατροφική διαταραχή στο μέλλον. Μην επιλέγετε οποιαδήποτε δίαιτα για το παιδί σας, ειδικά αν δεν έχετε συμβουλευτεί τον παιδίατρο σας και έναν πιστοποιημένο διαιτολόγο – διατροφολόγο.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες τεχνικές, που μπορείτε να ακολουθήσετε ως γονείς, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν σωστές συνήθειες στην καθημερινότητά τους.

  • Δραστηριοποιηθείτε παίζοντας παρέα.Τα παιδιά χρειάζονται, τουλάχιστον, 60 λεπτά φυσική δραστηριότητα την ημέρα. Παίξτε μαζί τους, σχεδιάζοντας μαζί δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού. Θα φέρει χαρά και σε εκείνα και σε εσάς.
  • Φάτε παρέα.Τρώγοντας τα περισσότερα γεύματα της ημέρας όλοι μαζί, θα παρατηρήσετε διαφορά στην υγεία, την ευτυχία και τα οικονομικά της οικογένειάς σας. Τα γεύματα στο σπίτι είναι πιο ευχάριστα και πιο οικονομικά απ’ ότι πιστεύετε.
  • Φάτε πρωινό.Βάλτε για λίγο στην άκρη το γάλα με τα δημητριακά και δοκιμάστε pancakesή κρέπες με φρούτα, γιαούρτι και μέλι ή αυγά (ομελέτα, βραστά, scrambleκλπ) με λαχανικά εποχής.
  • Φάτε έξω με σύνεση.Όταν επιλέγετε έξοδο για φαγητό με την οικογένειά σας, κάνετε σωστές επιλογές. Οι μερίδες του εστιατορίου είναι οι διπλές ή τριπλές για ένα παιδί. Επιλέξτε μία σαλάτα για τη μέση, και αν τα παιδιά επιμένουν να επιλέξουν μερίδα μην παραγγείλετε κάτι επιπλέον για τον εαυτό σας. Το σίγουρο είναι ότι θα φάτε όλοι.
  • Αποφύγετε τα αναψυκτικά.Μην επιλέγετε ανθρακούχα και γεμάτα ζάχαρη ροφήματα για τα παιδιά σας. Αντ’ αυτού, προτιμήστε γάλα ή κάποιο φυσικό χυμό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, νερό ή ακόμα νερό αρωματισμένο με φρούτα ή βότανα.
  • Φάτε το ‘’ουράνιο τόξο’’.Τα παιδιά άνω των 4 ετών χρειάζονται, τουλάχιστον, 1 ½ κούπα φρούτα και 1 ½ με 2 ½ κούπες λαχανικά την ημέρα. Επιλέξτε για τα ενδιάμεσα γεύματά τους φρούτα και λαχανικά σερβιρισμένα με γιαούρτι ή σε σουβλάκια. Αν το παιδί σας δεν συμπαθεί τις σκληρές τροφές μπορείτε να ατμίσετε τα λαχανικά ώστε να μαλακώσουν.
  • Μην απαγορεύετε τρόφιμα και μην επιβραβεύετε με τρόφιμα.Απαγορεύοντας τροφές αυξάνετε την επιθυμία του παιδιού σας να τις καταναλώσει. Προτιμήστε να μειώσετε την μερίδα ή τη συχνότητα από το να τις απαγορεύσετε. Όσο για την επιβράβευση, προτιμήστε κάποιο αυτοκόλλητο ή βόλτα με παιχνίδι.
  • Απομακρύνετε τις οθόνες.Καλό είναι, κατά τη διάρκεια των γευμάτων οι οθόνες να βρίσκονται μακριά από το τραπέζι. Έτσι θα βοηθήσετε τα παιδιά να επικεντρωθούν στο φαγητό τους. Συζητήστε μαζί τους πόσο σημαντικό είναι να ακούμε το σώμα μας. Ρωτήστε τα πώς τους φαίνεται το φαγητό, πώς αισθάνονται όταν πεινάνε, όταν είναι χορτασμένα, όταν έχουν παραφάει.

 

Όλες οι παραπάνω τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν και σε έναν ενήλικα.

Share This