της Ιουλίας Ροδάκη
Αν είστε, λοιπόν, ο οικοδεσπότης και επιθυμείτε να ‘’ελαφρύνετε’’ λίγο τις παρασκευές σας, χωρίς να χάσετε γεύση παρά μόνο θερμίδες, έχετε πολλές εναλλακτικές.
Δοκιμάστε να αλλάξετε τις αγαπημένες σας συνταγές ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές:
- Χρησιμοποιήστε δύο ασπράδια, αντί ένα ολόκληρο αυγό.
- Δώστε γεύση στον πουρέ σας προσθέτοντας ζωμό λαχανικών, αντί βούτυρο ή μαργαρίνη.
- Αντικαταστήστε αυγά και βούτυρο με αβοκάντο σε κέικ και muffins. (Δοκιμάστε το μία φορά ώστε να γνωρίζετε το αποτέλεσμα).
- Για dipsκαι σάλτσες δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, αντί μαγιονέζα ή κρέμα τυρί.
- Επιλέξτε τυριά και αλλαντικά χαμηλά σε λιπαρά για τις σαλάτες και τα ογκρατέν.
Προτιμήστε φρέσκα και εποχιακά φρούτα και λαχανικά για τις σαλάτες και τα κυρίως πιάτα σας. Γλυκοπατάτες, κολοκύθα, μπρόκολο, καρότα, μήλα, αχλάδια και ξηροί καρποί συνδυάζονται εύκολα και θα έχετε υπέροχα και γευστικά πιάτα.
Αν είστε ο καλεσμένος, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για υγιείς, χαρούμενες και ασφαλείς γιορτινές μέρες:
- Ξεκινήστε τη μέρα σας με πρωινό που περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και γάλα (1,5% λιπαρά) ή ομελέτα (1 κρόκος, 3 ασπράδια).
- Μην παραλείψετε το δεκατιανό ή το απογευματινό γεύμα σας. ‘Έτσι θα είστε λιγότερο επιρρεπείς στην υπερφαγία.
- Επικεντρωθείτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα και όχι στον μπουφέ.
- Καταναλώστε τα φαγητά που πραγματικά επιθυμείτε και όχι όλα όσα υπάρχουν στον μπουφέ.
- Αν φτάστε νωρίτερα, αποφύγετε το τσιμπολόγημα.
Όσον αφορά το ποτό, πιείτε με σύνεση. Αν οδηγείτε μείνετε στη συνιστώμενη μερίδα, ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο ποτά για τους άνδρες, αλλιώς παραδώστε το τιμόνι σε κάποιον που δεν πίνει.
Τα Χριστούγεννα είναι ημέρες για την οικογένεια και τους φίλους, συνήθως γύρω από ένα τραπέζι με άφθονο φαγητό και ποτό. Με λίγη προετοιμασία μπορείτε να απολαύσετε αυτές τις μέρες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς τύψεις και ενοχές.