Atlas
Πορτοκάλι

της Ιουλίας Ροδάκη

E ίναι από τα πιο διαδεδομένα φρούτα στον κόσμο. Ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και το συναντάμε σε διάφορες ποικιλίες (μέρλιν, σαγκουίνι, βαλέντσια, σουλτανί). Έχει καταγωγή από την Κίνα και την Ινδία και το βρίσκουμε συνήθως από το φθινόπωρο έως και την άνοιξη.
Το πορτοκάλι είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C αλλά είναι πλούσιο και σε φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, β – καροτίνη, πηκτίνη, φλαβονοειδή (εσπεριδίνη), σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο.
Όλα τα παραπάνω συστατικά συνδέονται με τις ευεργετικές ιδιότητες του στον ανθρώπνο οργανισμό, μερικές από τις οποίες είναι:
• Η προστασία των ματιών (φλαβονοειδή)
• Η πρόληψη των καρδιαγγειακών (Βιταμίνη C, κάλιο)
• Η βελτίωση της γαστρεντερικής λειτουργίας και η πρόληψη ειδών καρκίνου που σχετίζονται με αυτή (φυτικές ίνες)
• Η τόνωση του εγκεφάλου (φλαβονοειδή)
• Η προώθηση της επούλωσης των πληγών και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος (Βιταμίνη C)
100gr πορτοκαλιού μας προσφέρουν περίπου :
• 47 θερμίδες
• 0,2gr λιπίδια
• 12gr υδατάνθρακες (από τους οποίους ζάκχαρα 9gr και φυτικές ίνες 2,4gr)
• 0,7gr πρωτεΐνες
ενώ ένα μέτριο σε μέγεθος πορτοκάλι μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε Βιταμίνη C.
Σαν φρούτο, από μόνο του, είναι καλή επιλογή ως ενδιάμεσο γεύμα, όπως επίσης σε φρουτοσαλάτα ή σε φρεσκοστημένο χυμό.
Συνδυάζεται σε σαλάτες ως καρπός ή σε dressing ως χυμός.
Επιπλέον το συναντάμε και σε πολλές άλλες παρασκευές ως μυρωδικό στο φαγητό ή σε γλυκά, γλυκό του κουταλιού, σορμπέ, λικέρ κλπ.
Share This