Άρθρα
#ΜένουμεΣπίτι #ΔενΠαίρνουμεΒάρος

της Ιουλίας Ροδάκη

Μ ία καινούρια συνθήκη που καλούμαστε οι περισσότεροι να ακολουθήσουμε, ο καθένας με τον τρόπο του. 10η ή 12η ημέρα καραντίνας, έχουμε χάσει το μέτρημα, και οι ώρες που περνάμε στο σπίτι ατελείωτες.

Όμως ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μην πάρουμε βάρος αυτές τις μέρες που είμαστε στο σπίτι.

• Τρώμε πρωινό. Ξεκινάμε τη μέρα μας πάντα με πρωινό. Λόγω ελευθερίας χρόνου ετοιμάζουμε κάτι διαφορετικό για όλη την οικογένεια.

• Μένουμε χορτάτοι. Δεν παραλείπουμε τα ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό, απογευματινό), επιλέγουμε φρούτα και ξηρούς καρπούς. Αποφεύγουμε τα τυποποιημένα τρόφιμα και τις μεγάλες δόσεις ζάχαρης.

• Είμαστε δραστήριοι. Κρατάμε μία καθημερινή δραστηριότητα. Ασκούμαστε 30 με 60 λεπτά την ημέρα. Όσοι έχουμε κήπο ή αυλή ας το εκμεταλλευτούμε! Παίζουμε με τα παιδιά ή και με τα κατοικίδιά μας. Μία γρήγορη βόλτα έξω ή γυμναστική στο σπίτι με προγράμματα on line είναι εξίσου καλές επιλογές.

• Μένουμε ενυδατωμένοι. Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μπερδέψουμε την δίψα με την πείνα. Πέρα από νερό, επιλέγουμε κι άλλα ροφήματα όπως τσάι, καφέ και φυσικό χυμό. Αποφεύγουμε τυποποιημένους χυμούς, αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά που θα μας προσφέρουν μόνο ζάχαρη και τίποτα θρεπτικό.

• Αποφεύγουμε την κουζίνα. Όσο δελεαστικό κι αν είναι το μαγείρεμα, για όσους το αγαπάμε, δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να βγει ο σεφ από μέσα μας! Περιορίζουμε τις παρασκευές μας στα απολύτως απαραίτητα. Διαλέγουμε με την οικογένεια ένα κυρίως πιάτο που αρέσει σε όλους και συνοδεύουμε με άφθονα λαχανικά σαλάτα. Ιδανικό θα είναι να μην περισσεύει φαγητό ή να φυλάσσεται τόσο όσο για το βραδινό μας. Αφήνουμε τα γλυκά για κάποια άλλη στιγμή.

• Κρατάμε μία καθημερινή ρουτίνα. Όσο δύσκολο κι αν μας φαίνεται, καλό θα είναι να έχουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα ώστε η επιστροφή στον έξω κόσμο να μην μας φανεί πρωτόγνωρη. Ξυπνάμε νωρίς, προγραμματίζουμε τις δουλειές μας, αφήνουμε ελεύθερο χρόνο, αφιερώνουμε χρόνο για διάβασμα κλπ.

Αυτές οι μέρες είναι δύσκολες είτε είμαστε μέσα είτε είμαστε έξω από το σπίτι. Ας προσπαθήσουμε όλοι μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το σύνολο.

Share This