Άρθρα
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και ‘’Δίαιτα FODMAP’’

της Ιουλίας Ροδάκη

Τ ο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) είναι πολύ κοινό στις μέρες μας. Πιστεύεται ότι επηρεάζει το 7 – 15% του πληθυσμού παγκοσμίως και μόνο το 1/3 αυτού έχει διαγνωσθεί. Κάποια από τα συμπτώματά του είναι φούσκωμα, πρήξιμο, κοιλιακός πόνος, διάρροια, δυσκοιλιότητα. Τα συμπτώματα αυτά έχουν εξάρσεις και υφέσεις και η σοβαρότητά τους ποικίλει από άτομο σε άτομο.

Άτομα τα οποία ταλαιπωρούνται από τα παραπάνω συμπτώματα, συνήθως αποφασίζουν να κάνουν αλλαγές στο διαιτολόγιο τους αποκλείοντας μεγάλες ομάδες τροφίμων (δημητριακά, γαλακτοκομικά) χωρίς να έχουν επισκεφθεί γαστρεντερολόγο και διαιτολόγο ώστε να έχουν πρώτα μία διάγνωση και ύστερα κατάλληλη καθοδήγηση. Η αυθαίρετη αυτή αποφυγή τροφών μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα υγείας, ειδικά αν είναι μακροχρόνια.

H ‘’Δίαιτα FODMAP’’ δημοσιεύτηκε το 2005 και ύστερα από μελέτες εφαρμογής της αποδείχθηκε ότι η μειωμένη κατανάλωση των άπεπτων ή αργά απορροφούμενων υδατανθράκων μικρής αλύσου βοηθάει στη μείωση της έκτασης του εντερικού τοιχώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των συμπτωμάτων στα άτομα που πάσχουν από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS).

Το ακρωνύμιο FODMAP βγήκε από τα αρχικά Fermentable Oligosaccharides Disaccharides Monosaccharides And Polyols, το οποίο συνδυάζει όλους τους υδατάνθρακες μικρής αλύσου (ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες, πολυόλες) σε έναν όρο ώστε να είναι κατανοητό σε όλους. Η ‘’Δίαιτα FODMAP’’ λοιπόν, είναι μία θεραπευτική δίαιτα 3 φάσεων που αποσκοπεί στον έλεγχο των συμπτωμάτων και παράλληλα στην επέκταση του ατομικού διαιτολογίου των ατόμων με ευερέθιστο έντερο, μέσω της μειωμένης κατανάλωσης των FODMAPs. Η διάρκεια ποικίλει, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, μεταξύ ενάμιση με δύο μήνες.

Η σύνταξη των διαιτολογίων στη δίαιτα αυτή ακολουθεί το σύστημα ‘’trafficlight’’ κατά το οποίο τα τρόφιμα έχουν κατανεμηθεί σε 3 ομάδες, την πράσινη, την πορτοκαλί και την κόκκινη, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε FODMAPs. Τα διαιτολόγια και η παρακολούθηση μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένο διαιτολόγο ο οποίος έχει εκπαιδευτεί πάνω στη ‘’Δίαιτα FODMAP’’.

Εάν λοιπόν έχετε διαγνωσθεί με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο ώστε να μπορέσετε να ελέγξετε τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν και παράλληλα να βοηθηθείτε με το καθημερινό σας διαιτολόγιο. Αν, από την άλλη, δεν έχετε διαγνωσθεί, αλλά ταλαιπωρείσθε από τα παραπάνω συμπτώματα, συμβουλευτείτε πρώτα το γαστρεντερολόγο σας και έπειτα έναν διαιτολόγο.

Η παραπάνω θεραπεία βασίζεται στις ανάγκες του κάθε οργανισμού, χωρίς να τον επιβαρύνει με φάρμακα, και παράλληλα δίνει μία ευκαιρία σε μία καλύτερη και πιο εύκολη καθημερινότητα δεδομένου ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Share This