Atlas
Καρπούζι

της Ιουλίας Ροδάκη

Π ροέρχεται από τη νότια Αφρική. Ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών και οι ποικιλίες του μπορούν να φτάσουν σε βάρος αρκετά κιλά. Στην Ευρώπη εμφανίστηκε τον 13ο αιώνα. Στην Ελλάδα το συναντάμε τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το καρπούζι αποτελείται από 6% ζάχαρη και 91% νερό κατά βάρος. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Α, φυτικές ίνες, καροτενοειδή (λυκοπένιο), ιχνοστοιχεία και το αμινοξύ κιτρουλίνη.
Είναι παρεξηγημένο φρούτο λόγω της πεποίθησης ότι είναι μόνο νερό και ζάχαρη. Αντιθέτως συμβάλει στην ανθρώπινη υγεία σε πολλούς τομείς :
• Αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές παθήσεις (λυκοπένιο, Βιταμίνη C)
• Καρκίνος (αντιοξειδωτικά, Βιταμίνη C)
• Ενυδάτωση οργανισμού, επιδερμίδας και μαλλιών (περιεκτικότητα σε νερό, Βιταμίνη Α και C)
• Πρόληψη άσθματος (Βιταμίνη C)
Η αυξημένη περιεκτικότητά σου σε νερό και φυτικές ίνες βοηθούν την δυσκοιλιότητα, όχι όμως στα άτομα που πάσχουν από ευερέθιστο έντερο αφού το καρπούζι είναι πλούσιο σε FODMAPs.
100gr καρπούζι μας προσφέρουν περίπου :
• 30 θερμίδες
• 0,2gr λιπίδια
• 7,6gr υδατάνθρακες (από τους οποίους ζάκχαρα 6,2gr και φυτικές ίνες 0,4gr)
• 0,6gr πρωτεΐνες
Ιδανική επιλογή, για το καλοκαίρι, ως ενδιάμεσο γεύμα ή και ελαφρύ βραδινό συνδυασμένο με τυρί επιλογής ή γιαούρτι.
Το συναντάμε σε σαλάτες ως καρπό, φρουτοσαλάτες, φρουτοχυμούς, smoothies και γρανίτες. Σε κάποιες περιοχές η φλούδα του παρασκευάζεται ως γλυκό του κουταλιού.

Share This