Άρθρα
Το ιδανικό πρόγραμμα απώλειας βάρους

της Ιουλίας Ροδάκη

Όταν μιλάμε για απώλεια βάρους δεν μπορούμε να δώσουμε μία σύντομη συμβουλή. Περιοδικά, βιβλία, διαδίκτυο, διάσημοι και μη ειδικοί υπόσχονται μόνιμη απώλεια βάρους μέσω διαιτών με μειωμένη πρόσληψη λιπαρών ή υδατανθράκων, ακόμα και με ‘’superfoods’’ ή σκευάσματα σε σκόνες ή κάψουλες.

Τόσες πολλές απόψεις και πληροφορίες είναι λογικό να σε μπερδέψουν και να μην ξέρεις ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα.

Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε προσπάθεια για απώλεια βάρους, σκέψου:

• Όλες τις δίαιτες που έχεις ήδη δοκιμάσει. Τι σου άρεσε και τι όχι; Τι δούλεψε και τι όχι; Πώς ένιωθες σωματικά και ψυχικά κατά τη διάρκεια;
• Αν χρειάζεσαι βοήθεια και στήριξη. Επιθυμείς να ξεκινήσεις την προσπάθεια μόνος/η ή με κάποιο ειδικό που έχει τις γνώσεις και τα μέσα να σε βοηθήσει; Εάν χρειάζεσαι καθοδήγηση επισκέψου έναν πτυχιούχο Διαιτολόγο – Διατροφολόγο.
• Τα οικονομικά σου. Κάποια προγράμματα απώλειας βάρους απαιτούν την αγορά σκευασμάτων ή γευμάτων, επισκέψεις σε κέντρα αδυνατίσματος ακόμα και ομαδική θεραπεία. Μπορείς να ανταπεξέλθεις σε αυτό;
• Άλλους παράγοντες, όπως το ιατρικό ιστορικό σου, τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις σου, τις προτιμήσεις σου στο φαγητό.

Η γρήγορη απώλεια είναι δελεαστική, αλλά ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο και πιο σταθερό θα κρατήσει τα κιλά που σε ταλαιπωρούν μακριά, σε βάθος χρόνου. Μία απώλεια 0,5 έως 1 κιλό την εβδομάδα θα σου παρέχει ασφάλεια. Η επιτυχία απαιτεί μακροχρόνια δέσμευση, ώστε να μπουν οι βάσεις για μία υγιή καθημερινότητα με αλλαγές που θα γίνουν σταδιακά, τόσο στην κατανάλωση τροφών, όσο στην άσκηση και στη σχέση με το φαγητό. Η τελευταία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της απώλειας βάρους.

Ένα ασφαλές πρόγραμμα απώλειας βάρους θα πρέπει να είναι:

• Ευέλικτο – να μπορείς να το ακολουθείς κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. Να μην σε περιορίζει σε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων ή συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά να περιέχει ποικιλία όλων των βασικών μακροθρεπτικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) και μικροθρεπτικών (ιχνοστοιχεία, μέταλλα, βιταμίνες) συστατικών.
• Ισορροπημένο – να σε καλύπτει σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και στο ποσό ενέργειας που χρειάζεσαι ημερησίως, ώστε ο οργανισμός σου να λειτουργεί σωστά. Ένα τέτοιο πρόγραμμα αποτελείται από άφθονα φρούτα και λαχανικά εποχής, όσπρια, δημητριακά ολικής, γαλακτοκομικά, αυγά, άπαχα κρέατα και ψάρια και καλά λιπαρά όπως οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο.
• Επιθυμητό – να σε ελκύει να το υιοθετήσεις. Αυτό προϋποθέτει να περιέχει τρόφιμα και συνταγές που σου αρέσουν και απολαμβάνεις να τα καταναλώνεις καθημερινά και όχι γιατί πρέπει. Το παν στην απώλεια είναι η συντήρηση.
• Τέλος, να περιλαμβάνει κάποια φυσική δραστηριότητα που να σου αρέσει και θα μπορέσεις να την κρατήσεις σε βάθος χρόνου. Η κίνηση θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μία καλή φυσική κατάσταση, θα σε δυναμώσει και θα μειώσει τις πιθανότητες να ξαναπάρεις το βάρος που έχασες.

Αν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω, τότε είναι κατάλληλο και ασφαλές για την υγεία σου να το ακολουθήσεις. Αν πάλι περιλαμβάνει κάποιο από τα παραπάνω δίχως τα υπόλοιπα, τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείς! Το μόνο που θα πετύχεις είναι να χάσεις χρόνο, χρήμα και κόπο, αφού το αποτέλεσμα θα σε φέρει, αργά ή γρήγορα, στην αφετηρία σου.

Share This