Atlas
Σταφύλι

της Ιουλίας Ροδάκη

Τ ο φρούτο του φθινοπώρου. Το συναντάμε σε αρχαίες αναφορές στα Ομηρικά Έπη, στα συμπόσια των ηρώων, σε ιερογλυφικές επιγραφές και ζωγραφιές σε τοίχους που χρονολογούνται στο 2500 π.Χ.
Τρεις είναι οι βασικές του ποικιλίες, λευκές, ερυθρές,ροδόχρωμες. Οι παρασκευές και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτό ποικίλουν (κρασί, ξύδι, σταφίδες κλπ).
Το σταφύλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α,Β και C, φυτικές ίνες, κάλιο, μέταλλα (χαλκό, σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο) φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Χάρη στην περιεκτικότητά του στα παραπάνω μικροθρεπτικά συμβάλλει στην καλή υγεία του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα :
• Έχει προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη, της στεφανιαίας νόσου και του Αλτσχάιμερ
• Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και έχει αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
• Συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθάει στη δυσπεψία και στη δυσκοιλιότητα.

Μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου καθώς η περιεκτικότητα του σε FODMAPs είναι χαμηλή.

100gr σταφύλι μας προσφέρουν περίπου :
• 66 θερμίδες
• 0,4gr λιπίδια
• 17gr υδατάνθρακες (από τους οποίους ζάκχαρα 16gr και φυτικές ίνες 0,9gr)
• 0,6gr πρωτεΐνες

Αγαπημένο ενδιάμεσο γεύμα, εύκολο και στη μεταφορά. Μπορείτε να το συνδυάσετε με τυρί επιλογής και κριτσίνια ή κράκερς.
Θα το βρείτε σε φρουτοσαλάτες, φρουτοχυμούς, smoothies, ως γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα.

Share This