Άρθρα
Ισορροπία σημαίνει υγεία

της Ιουλίας Ροδάκη

Mπορεί να μην είναι εφικτό να αποφύγουμε κάποιο κρύωμα κατά τη διάρκεια του χρόνου, είναι όμως εφικτό να προετοιμαστούμε ώστε να το περάσουμε όσο γίνεται ελαφρύτερα.

Για να βοηθήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να ανταπεξέλθει σε πιθανό κρύωμα πρέπει να επικεντρωθούμε στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή, στον καλό και ποιοτικό ύπνο, στην προσωπική υγιεινή και στη διαχείριση του άγχους.

Όσον αφορά τη διατροφή, όλες οι ομάδες τροφίμων μας είναι εξίσου απαραίτητες. Μία διατροφή με ποικιλία τροφίμων μας δίνει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να ενισχύσει την άμυνά του.

Πιο συγκεκριμένα, πέντε με εφτά μερίδες λαχανικών και φρούτων καθημερινά θα μας παρέχουν τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να ενισχύσει την άμυνά του.

Εξίσου σημαντικά είναι τα προβιοτικά που θα τα βρούμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα και η πρωτεΐνη που θα τη βρούμε τόσο στα ζωικά (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά) όσο και τα φυτικά τρόφιμα (όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, πολύσπορο ψωμί κ.α).

Η έλλειψη ύπνου έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Οι τελευταίες οδηγίες υποδεικνύουν εφτά με εννιά ώρες ύπνου για τους ενήλικες και οχτώ με δεκατέσσερις ώρες για τα παιδιά, ανάλογα την ηλικία τους.

Η σωστή υγιεινή και το πλύσιμο των χεριών θα εμποδίσει πιθανή εξάπλωση μικροβίων. Άλλωστε η καθαριότητα είναι  μισή αρχοντιά.

Η φυσική δραστηριότητα προσφέρει ευεξία, δυναμώνει το σώμα και βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους. Θα μπορούσαμε βέβαια να δοκιμάσουμε κι άλλες μεθόδους όπως ο διαλογισμός, η χαλαρωτική μουσική, ο έλεγχος της αναπνοής κ.α

Συμπληρώματα και βότανα ίσως βοηθήσουν στην έκβαση του κρυολογήματος, όμως κανένα τρόφιμο ή σκεύασμα δεν θα το εμποδίσει.

Share This