Atlas
Κεράσια

της Ιουλίας Ροδάκη

Ο νομάζονται οι καρποί του δέντρου της κερασιάς (Prunus). Πιστεύεται ότι μας έρχονται από την περιοχή της Μικρά Ασίας, πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας (από όπου πήραν και το όνομά τους), κοντά στον Εύξεινο Πόντο. Στην Ελλάδα παράγονται στον Κολινδρό Πιερίας, στην Έδεσσα, στα Γρεβενά, στη Βόρεια Χίο και σε άλλες περιοχές, της βόρειας κυρίως, Ελλάδας.
Έχουν σχήμα σφαιρικό και ο φλοιός τους είναι λείος και γυαλιστερός. Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό κεράσι (γνωστό και ως Prunus avium στους βοτανολόγους ) και το ξινό κεράσι, γνωστό ως βύσσινο (επιστημονική ονομασία Prunus cerasus). Θα τα βρούμε από αρχές Μάιου έως και αρχές Αυγούστου.
Τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C, φυλλικό οξύ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό). Το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στη χρωστική ανθοκυάνη (αντιοξειδωτικό) και είναι επίσης, πηγή φυτοστερολών και φυτικών ινών. Παρά το μέγεθος τους, κρύβουν πολλά οφέλη για την υγεία μας:

• Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, για αυτό συμβάλλουν θετικά σε ασθένειες, όπως η ουρική αρθρίτιδα και η ινομυαλγία.
• Η αντιοξειδωτική τους δράση βοηθάει στην ηρεμία του νευρικού συστήματος, ανακουφίζει τον πονοκέφαλο και βοηθάει στην αϋπνία, καθυστερεί τη γήρανση, προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα και προλαμβάνει τον καρκίνο, καθώς καταπολεμάει τις ελεύθερες ρίζες.
• Η περιεκτικότητα τους σε φυτοστερόλες μειώνει την ολική χοληστερόλη στο αίμα, ενώ η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες συμβάλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού και του εντέρου.

Δεν μπορούν να καταναλωθούν σε ποσότητα από άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, καθώς η περιεκτικότητα τους σε FODMAPs είναι υψηλή.

100gr κεράσια μας προσφέρουν περίπου :
• 50 θερμίδες
• 0,3gr λιπίδια
• 12gr υδατάνθρακες (από τους οποίους ζάκχαρα 8gr και φυτικές ίνες 1,6gr)
• 1gr πρωτεΐνες

Μπορούμε να τα βρούμε φρέσκα, κονσέρβα ή κατεψυγμένα. Καταναλώνονται σε χυμούς και φρουτοσαλάτες, σε γλυκά, όπως η τούρτα black forest, τα κέικ και τα γλυκά του κουταλιού, ως μαρμελάδες ή σιρόπι που χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική, συνήθως σε κρέατα όπως το κυνήγι. Επίσης θα τα βρούμε σε λικέρ και σε κοκτέιλ ή ακόμα και σε γλυκόξινες σούπες και τουρσί.

Share This